Jornades La Maranya: Taller intensiu: “Memoria inscrita en el meu ser. De la trama personal a la col.lectiva” per Alessia Cartoni

A Cúrcuma estem molt il·lusionades amb la segona edició de les Jornades La Maranya, en primer lloc per el fet de donar continuïtat en aquest projecte tant especial per nosaltres. En segon lloc, perquè enguany els dos tallers que oferirem durant les jornades ens venen molt de gust!

El primer d’aquests dos tallers és “Memoria inscrita en el meu ser. De la trama personal a la col·lectiva” facilitat per l’Alessia Cartoni.

DSC_0955
Foto: Joost Thus

Es tracta d’un espai que co-crearem entre totes les persones participants, destinat a poder mirar en profunditat les ferides del nostre passat, tancades o no, i travessar-les juntes amb eines artístiques. D’aquesta manera orientarem la mirada cap a la construcció d’un present més conscient on la visió individual s’inscriu en el caminar col·lectiu.

A través d’una sèrie d’exercicis i dinàmiques teatrals inspirades per el Teatre del Testimoni, el Teatre de l’Oprimit, el Moviment expressiu, i l’art-teràpia crearem intimitat amb la nostra pròpia historia i amb la de l’altre.

Amb meditació i visualitzacions exercitarem l’escolta i la co-creació d’un espai segur on poder compartir-nos.

Amb el moviment lliure trobarem la manera de posar-li cos a la nostra historia. Amb l’escriptura creativa ens endinsarem en l’ofici d’escriure la nostra historia i recollir la
de l’altre.

Amb el llenguatge simbòlic dels ninots i titelles de paper trobarem maneres de plasmar la poètica de les nostres pròpies històries en el llenguatge plàstic i visual.

Utilitzarem el Cercle de la Paraula Natiu Americà (Council Circle) com a casa des d’on començar i on tornar per posar en comú, i per escoltar el que sovint és el més difícil de dir.

Les tècniques de l’Arco Iris i Policías en la Cabeza (Teatre de l’Oprimit d’Augusto Boal) ens serviran per aprofundir i mirar les veus – socials i personals –  que hem interioritzar i que no ens permeten trencar el paradigma dual en el que ens separem de l’altre.

a-47
Foto de Julieta Pellicer

Aquesta és la proposta que ens fa l’ Alessia Cartoni (Madrid, España) Actriu, Artista, Directora de Theatre of Witness i Facilitadora de teatre participatiu per endinsar-nos cap a la temàtica de les Jornades, la memòria col·lectiva.

Podeu saber molt més d’aquest taller aquí i també podeu investigar més sobre la feina de l’Alessia a la seva web .

Anuncis

Autor: Cúrcuma, creació i acció amb perspectiva de gènere

Cúrcuma som una associació que promovem la transformació individual i col·lectiva a partir de processos d’empoderament que afavoreixin la consciència crítica i la llibertat integral, des d’una perspectiva de gènere, feminista i comunitària. Volem una societat on les persones acceptin i s’enriqueixin amb la diferència, on allò desconegut que ens espera per fer-nos crèixer i ampliar sigui possible i valorat. Així, treballem per la diversitat en quant a identitats, desitjos i formes de fer i pensar, i on el conflicte sigui entès com a possibilitat per desenvolupar-se i descobrir altres camins. Potenciem activament la creativitat, la horitzontalitat i la participació, tant en els processos d’aprenentatge que generem i acompanyem, com en els múltiples contextos socials en els que totes ens trobem, afavorint així la igualtat pel que fa a drets i oportunitats.