Intensiu Hector Aristizábal (cat)

pdf-taller-hector-aristizabal-catala

QUÈ FAREM?

cartel-hector-catala-ambelsuportDavant el col·lapse de les nostres institucions socials, l’escalfament de la terra i la desaparició constant d’espècies, les persones tendim a buscar resposta a aquests aclaparants reptes en els discursos científics, les ideologies i les filosofies, la qual cosa és important.

No obstant això, és igualment imperatiu que busquem en les nostres pròpies experiències i despertem el saber ancestral en la nostra consciència col·lectiva. En aquest constant món canviant, podem arrelar-nos connectant-nos amb els missatges escrits en la nostra ànima, i el teatre és una de les formes mes poderoses de despertar aquesta saviesa.

D’aquesta manera, tal vegada puguem trobar antídots a la por, la desesperació, la depressió i l’agressió, i al mateix temps, trobar inspiració per viure una vida mes plena de sentit i mes connectada a la transformació de la societat.

A mesura que ens connectem amb el potencial de la nostra imaginació, podrem contribuir de manera més autèntica a la transformació del món.

En aquest taller explorarem la font infinita de la nostra imaginació i els nostres somnis individuals i col·lectius. Per despertar el que ha estat cridat el “geni” interior, el regal, el “Daemon” o allò que cadascuna de nosaltres va portar al món des del nostre naixement. Els Nadiu Americans diuen que tots els éssers humans vam venir al món a donar “medicina”. “Medicina” entesa com la saviesa que tots i totes podem obtenir i compartir en sanar les nostres ferides.

El treball en grup es converteix en una espècie de comunitat transitòria, en un laboratori humà en el qual explorarem les nostres històries personals i els nostres interessos comuns. Utilitzarem diverses metodologies que ens ajudaran a imaginar alternatives als nostres reptes i proveir oportunitats per la sanació en comunitat.

SOBRE HECTOR ARISTIZÁBAL

Hector AHector és el fundador i director artístic de ImaginAction, una organització que va néixer a Los Angeles l’any 2000 i que, en els últims 10 anys, ha estat treballant en zones de Guerra i post-conflicte utilitzant el teatre i altres metodologies com a laboratoris humans per explorar alternatives als conflictes i com a forma de sanació comunitària.

Héctor va néixer en 1960 en Medellín, Colòmbia i en 1989 va haver d’exiliar-se en USA per la persecució política i l’extrema violència del seu país, que va costar la vida de molts dels seus amics. Entén el seu treball com un treball des de la transformació i la sanació personal i és des d’allí que arrela les seves exploracions amb les comunitats i grups amb que treballa.

D’aquesta manera, Hector combina la seva formació i més de 20 anys d’experiència com psicoterapéuta, amb el seu treball artístic i com a activista. A Estats Units va treballar amb supervivents de tortura, immigrants, pandilleros, persones privades de la llibertat, i altres afectades pel VIH/SIDA, entre altres grups.

En els últims anys, el seu treball s’ha concentrat en l’entrenament d’equips psico-socials i treballadors/es comunals en llocs com Nepal, Irlanda del Nord, Senegal, Ucraïna, Croàcia, Afganistan, Guatemala, i sobretot Síria i Colòmbia. A Turquia, Hector ha entrenat equips psico-socials atenent la població de refugiats Sirians i equips que treballen a Alep. A Colòmbia, amb el finançament de diverses ONG’s com GIZ, OIM, IRD, Una altra Escola i unes altres. Ha treballat també en comunitats afectades per la guerra he interessades en el procés de reconciliació i en formes creatives i sanadores per reconstruir el teixit social estripat per la guerra i la violència.

Pel seu treball, Hector ha rebut diversos reconeixements, com el prestigiós Otto René Castillo Award pel seu teatre polític. La seva autobiografia: The Blessing Next to the Wound: A Story of Art, Activism, and Transformation. Va ser escrita amb Diane Lefer, amb qui ha publicat diversos articles sobre el seu treball.

LES METODOLOGIES

L’ estil de l’Hector está inspirat en diverses metodologies com el Teatre de l’Oprimit (Augusto Boal), el Teatre del Testimoni (Teya Sepinuck,) Playback Theater (Fox/Salas), Bio Dharma (Camargo) al igual que altres formes de participació amb comunitats com “Treball que connecta de nou” (Maci), el movimient Mito-Poètic (Meade) y el “Council Circle” (Comunitats Nativu Americanes).

Les metodologies que utilitzarem apareixeran com a resposta a les dinàmiques del grup, incloent:

  • Teatre de l’Oprimit i les Oprimides (TO) és una metodologia per treballar amb persones i amb grups, per desenvolupar processos de presa de consciència, estimular la capacitat crítica i tot això a través de tècniques artístiques, lúdiques i introspectives.

El TO ofereix a les persones la possibilitat d’analitzar el seu passat, en el context del present, per crear el seu futur, en comptes d’esperar per ell. El TO és un assaig per transformar la realitat.

  • Treball Ritual: Hector compartirà diverses formes de crear rituals amb grups i comunitats, utilitzant elements bàsics de pràctiques chamàniques amb els elements naturals (foc, aigua, terra i aire) i l’entrenament en BioDharma desenvolupat per Beatríz Camargo, que explora el moviment i la veu i l’expressió d’aquests elements en el cos humà i els chacras.
  • Igualment, utilitzarem elements de ritual de les tècniques de el “Treball que connecta de nou” desenvolupat per Joanna Maci. I l’ús d’històries tradicionals i mites, que Hector ha après amb Michael Meade, líder del Moviment Mite-poètic a Estats Units. Igual que el seu treball amb els “cercles de paraula” com a forma de teixir la veritat en les comunitats natives de totes les Amèriques.

LLOC PER CONFIRMAR

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Inscripcions:

Per inscriure’t, solament has d’enviar un mail a ass.curcuma@gmail.com i la reserva es farà efectiva aportant 80€ o el cost total del taller. Et donarem el nº compte, una vegada enviat el mail.

El preu del taller és de 220€ si t’inscrius abans del 25 d’octubre, més tard serà de 250€.

Què fa falta portar?

Suggerim venir amb roba còmoda.

Porta un objecte simbòlic important per a tu.

Si tens instruments, veuen amb ells!

Un poema que sigui especial per a tu, i a poder ser, après de memòria.

Si veniu de fora..

Podem organitzar entre la nostra xarxa de contactes i amistats un lloc per a tu, consulta’ns.

Si tens dificultats per pagar el taller però vols venir..

Des de l’organització volem facilitar que les persones que no poden pagar el cost total del taller puguin participar igualment. Escriu-nos explicant la teva situació i t’informarem de les beques i possibilitats que tenim.

QUI ORGANITZA?

Organitza: Cúrcuma

Col·labora: El camino del élder i La Xixa Teatre

Amb el suport de: L’Escola de Teatre de les Oprimides

Anuncis