Tallers pel 8 de març

megafono-mano-herramienta-dibujado-esbozo_318-52059Per a aquest 8 de març -Dia Internacional de les dones- us oferim un seguit d’activitats per a desenvolupar en grup.

Totes elles aborden la temàtica de les violències de gènere des de diverses perspectives, oferint eines complementàries, per a una presa de consciència i un apoderament per tal de contribuir en la transformació de les relacions desiguals i abusives en d’altres més conscients, plaents i lliures de violència.

Utilitzem metodologies participatives i vivencials, amb dinàmiques del Teatre de les Oprimides i la facilitació de grups orientada a processos i tècniques gestàltiques. Treballarem a partir d’experiències i realitats properes a les participants, i potenciarem la creativitat i el diàleg per a un aprenentatge en col·lectiu.

A continuació, us donem informació més detallada del que oferim:

PER ADOLESCENTS I JOVEStaller-sexoafectivitatc-curcuma-abril-2016-ies-til-ler

1. ENREDANT EL GÈNERE
DURADA: 2 hores mínim
Tastet del taller ‘Enredant el gènere’, abordarem les violències de gènere posant atenció a les relacions i situacions que són properes als adolescents. Visibilitzarem i qüestionarem les creences, els estereotips i les formes d’actuar que es reprodueixen en els rols de gènere, la sexualitat i les relacions afectives o de parella.
Es faran visibles els indicadors de les violències de gènere i es donaran eines per a una convivència més respectuosa i diversa, tot potenciant una sana gestió de les emocions.

2. TEATRE DE LES OPRIMIDES AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE
DURADA: 2 hores mínim

En aquest tastet tindrem l’oportunitat d’iniciar-nos en el Teatre de les Oprimides, el qual utilitza el teatre com a eina de qüestionament crític facilitat una reflexió del passat, una transformació del present i una invenció del futur. Ens centrarem en treballar al voltant de les opressions relacionades amb el gènere que els i les participants tinguin necessitat de transformar.

3. TEATRE FÒRUM: Històries de l’Alba i el Manu
DURADA: 2 hores

Obra de Teatre Fòrum, on els protagonistes són dos adolescents que ens mostren situacions i conflictes propis de l’adolescència. En les escenes veurem com els afecten els cànons de bellesa imposats i les crítiques que es fan entre els grups d’amics o amigues. I també veurem la dificultat a l’hora de dir que “no” en situacions incòmodes.

4. MÉS ENLLÀ DEL DIAGNÒSTIC: L’únivers dels TCA
DURADA: 2 hores

A través d’experiències personals volem apropar unes realitats, trencar amb un tabú existent i amb l’estigma que genera el diagnòstic. Al taller generarem un clima de confiança per a que les assistents puguin compartir més experiències i ser reconegudes a través de l’experiència de les facilitadores. Transversalitzant el gènere es tractarà sobre perquè es dónen els TCA tant a nivell social com cultural.

5. EXPLORANT LES MASCULINITATS
DURADA: 2 hores mínim

Taller dirigit a joves socialitzats com a homes, per treballar les conseqüències que té aquesta socialització masculina i també explorar els seus límits. Es treballarà a partir de les experiències dels participants per així enriquir-se de tot el ventall de vivències que es poden viure des de la construcció masculina.
Serà un espai de confiança per fer aflorar les dificultats en l’experiència de ser home, i per treballar la consciència i la responsabilitat del poder que s’exerceix a les relacions.
Facilitarem un empoderament personal i col·lectiu davant els mandats i les exigències de la “masculinitat tradicional”, donant espai i creant col·lectivament alternatives més sanes i beneficioses.

DONES, LESBIANES_mg_0006, TRANS

1. EL CARRER ÉS NOSTRE
DURADA: Entre 2-3 hores

La temàtica central del taller és l’assetjament sexual vers les dones en els espais públics.
Posa especial èmfasi en generar consciència individual i col·lectiva al voltant tant dels aspectes que fan que aquesta violència de gènere existeixi, com sobre les conseqüències que aquesta provoca, així com entorn de les estratègies de suport mutu i empoderament que li fan front.

2. AUTOESTIMA CRÍTICA I EMPODERAMENT
DURADA: 3 hores

Espai de confiança i de reflexió crítica, personal i col·lectiva, sobre l’autoestima des de una perspectiva feminista i psicosocial.
Treballarem com els rols i mandats de gènere ens afecten en la construcció de la nostra autoestima i quines estratègies i recursos podem compartir i desenvolupar per transformar la relació amb nosaltres mateixes i amb les relacions interpersonals.

3. VIOLÈNCIES DE GÈNERE: suport mutu feminista
DURADA 3 hores

Farem una introducció a la identificació de les conseqüències psico-socials i emocionals de les diferents violències de gènere en un espai de confiança, intimitat i suport mutu per poder compartir com ens travessen les violències en funció de les identitats, rols i sexualitats basades en el gènere. Qüestionarem les relacions de poder, de dominació i de desigualtat amb la intenció de transformar-les i empoderar-nos amb estratègies i recursos que compartirem de les experiències de totes les integrants del grup.
Volem treballar la reparació de la violència des de la responsabilitat personal i col·lectiva, i des de l’amor i les cures.

4. DESMONTANT EL MITE DE L’AMOR ROMÀNTIC
DURADA: Entre 2-3 hores

Taller per reflexionar sobre els mites de l’amor romàntic i treballar les relacions de poder, control i dependència que es generen en relacions de parella, en un espai de confiança i complicitat.

5. FEM VISIBLE EL PAPER TRANSFORMADOR DE LES DONES
DURADA: Entre 2-3 hores

Taller d’empoderament a partir del reconeixement del que les dones fan al dia a dia, aquestes fan grans aportacions que mouen el món, moltes vegades d’una forma no reconeguda per part de la societat, i a vegades fins i tot ho fan de forma inconscient. Aquest paper de les dones pot donar-se a través de la participació en xarxes formals (AMPAs, associacions culturals i veïnals, xarxes de salut, etc.) i no formals, relacionades amb el que significa preocupar-se pels afers públics i per millorar la societat en les seves vides quotidianes: les tasques de cura a altres, la seva funció de cohesió en les famílies i en l’entorn social proper, el lideratge de dones com les emprenedores, botigueres, veïnes…)

img_0874PERSONES ADULTES / PÚBLIC GENERAL

1. MICROMASCLISMES: COM AFRONTAR-LOS?
ADREÇAT A: Persones adultes
DURADA: 2 hores mínim

En aquesta activitat es farà una aproximació teòrica i pràctica al voltant dels micromasclismes. Es treballarà la identificació i el reconeixement d’aquest tipus de microviolències, així com la seva relació amb les bases de la cultura patriarcal. A través de les experiències personals de les participants i d’altres exemples, farem un anàlisi dels diferents tipus de miscromasclismes, i de les conseqüències emocionals i relacionals que impliquen, i així facilitar un espai d’apoderament on construir col·lectivament estratègies de transformació de les situacions treballades.

2. CORRESPONSABILITAT A LES LLARS
ADREÇAT A: Públic general
DURADA: 3 hores

En aquest taller treballarem la corresponsabilitat amb perspectiva de gènere, a partir de profunditzar en la identificació de la distribució i organització de tasques reproductives i productives, la deconstrucció de rols de gènere, i els diferents tipus de comunicació per poder visibilitzar les pròpies necessitats i límits.
Tot això amb el objectiu de generar reflexions en torn de la discriminació en funció del gènere i poder repartir responsabilitats per tenir relacions més sanes i equilibrades.

3. DESMUNTAT EL GÈNERE: identitats, gènere i corporalitats
ADREÇAT A: Públic general i grups no mixtes
DURADA: 2 hores mínim

Com afecta el gènere a la nostra identitat i al nostre cos? Som conscients de les violències que rebem? En aquest taller explorarem com ens configura i delimita la vivència, la concepció i percepció del nostre cos: el fet d’haver estat socialitzades com a dones o homes i el fet d’identificar-nos amb una determinada identitat de gènere. Identificarem com aquestes violències en els mandats socials i com aquests afecten en la vida quotidiana.

4. MATERNITATS I SUPORT MUTU
ADREÇAT A: Persones interessades en la maternitat i/o la criança
DURADA: 2 hores mínim

Treballarem en la construcció d’un espai on poder compartir experiències entorn a les diferents formes de viure la maternitat.
Reflexionarem sobre els missatges socials que ens generen malestar, com poder transformar-los, quines són les necessitats que tenim i com generar xarxes de suport mutu.

5. INTERSECCIONS MÉS ENLLÀ DEL GÈNERE
DURADA: 2 hores mínim

Explorarem la vivència intercultural i la vivència de ser dona. Prendrem consciència de les múltiples identitats que ens identifiquen (gènere, ètnia, orientació sexual, edat, classe social…) i les freqüents relacions de desigualtat entre les minories i les cultures majoritàries, i les relacions de poder i el rang que atorguem a les múltiples identitats.
És farà des d’una visió interseccional, visió que entén que els models d’opressió dins la societat (racisme, sexisme, homofòbia, transfòbia…) no actuen de forma independent uns dels altres, si no que aquestes formes d’opressió d’interrelacionen creant un sistema de múltiples formes de discriminació.

Professionals i FORMADORS/ESdsc_9124
del ÁMBIT DEL lleure

1. ULLERES LILES PER EDUCADORES EN L’ÀMBIT DEL LLEURE
DURADA: 3 hores mínim

L’objectiu d’aquest taller és sortir amb les ulleres liles posades, és a dir, conèixer les idees bàsiques de la perspectiva de gènere que ens serviran, per exemple, per co-educar o usar un llenguatge no sexista. Treballarem entorn dels conceptes bàsics relacionats amb el gènere: sistema sexe-gènere, identitat de gènere, violències de gènere, estereotips de gènere, patriarcat, sexisme, feminisme, llenguatge sexista, coeducació, etc. Ens emportarem eines per introduir la perspectiva de gènere al nostre entorn laboral, familiar i comunitari. Hi haurà una part teòrica i una part on partirem dels coneixements i de les experiències de cadascuna per arribar a construir un coneixement comú.
Aquest taller consta d’un primer bloc introductori i d’altres blocs de 3 hores, on s’aprofundeix en aspectes concrets segons les demandes del grup.

2. CAIXA D’EINES PER A LA DINAMITZACIÓ DE GRUPS AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE
DURADA: 3 hores mínim

Qui parla a les reunions? Són efectives? Com ens comuniquem? Tenim conflictes i dificultats que es van repetint i no aconseguim solucionar? Ens hem donat l’espai per identificar-les i treballar-les? Partirem d’experiències i de inquietuds entorn a la dinamització de grups i compartirem recursos teòrics i pràctics tot identificarem conceptes claus per a la dinamització de grups relacionats amb els rols, el poder i els diferents nivells des d’on parlem. Reflexionarem sobre els diferents objectius que pot tenir una facilitació de grup i quines són les eines o les metodologies poden ser més útils en cada cas. Presentarem metodologies i estratègies per a la dinamització de grups tenint en compte la perspectiva de gènere i la seva intersecció amb altres eixos d’opressió partint de la Facilitació Orientada a Processos.

3. ESCOLTA ACTIVA I ASSERTIVITAT
DURADA: 3 hores

Aquest taller explora la comunicació no violenta presentant continguts teòrics sobre l’assertivitat i l’escolta activa, així com, eines pràctiques de comunicació assertiva. Practicarem la comunicació no violenta, la capacitat de dir no i de posar límits.

 

Anuncis